Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Study reveals entrenched inequality in Australias education system - Студија открива вкоренета нееднаквост во образовниот систем на Австралија

  Study reveals entrenched inequality in Australia's education system - Студија открива вкоренета нееднаквост во образовниот систем на Австралија

  29/10/2020 Duración: 06min

  A landmark study has revealed entrenched inequality in Australia's education system, with large gaps in educational opportunity from early childhood through to adulthood. The study is aimed at assessing progress against the country's current national goals, with the system failing up to one in three children and young people. - Нова и значајна студија открива вкоренета нееднаквост во образовниот систем на Австралија, со големи празнини во образовните можности започнувајќи од раното детство. Студијата е насочена кон проценката на напредокот наспроти тековните национални цели, при што системот не успева да даде здрава основа за, едно од три деца и млади.

 • Македонската награда ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман во рацете на автор од Австралија

  Македонската награда ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман во рацете на автор од Австралија

  28/10/2020 Duración: 29min

  “Мртвите знаат најдобро” на писателот од Сиднеј, Владо Јаневски, заедно со романот “Лазарка на Љупчо Петрески” е добитник на наградата ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман во силна конкуренција од над 60 приложени ракописи.

 • Вести на СБС на македонски, 28 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 28 Октомври 2020

  28/10/2020 Duración: 09min

  SBS News in Macedonian, 28 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 27 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 27 Октомври 2020

  27/10/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 27 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 26 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 26 Октомври 2020

  26/10/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian, 26 October 2020

 • Australians may have to wait an extra year for COVID-19 vaccine - Австралијците можеби ќе треба да почекаат дополнителна година за вакцина против КОВИД-19

  Australians may have to wait an extra year for COVID-19 vaccine - Австралијците можеби ќе треба да почекаат дополнителна година за вакцина против КОВИД-19

  26/10/2020 Duración: 05min

  Federal cabinet minister Karen Andrews has raised doubts over how quickly a COVID-19 vaccine could be approved, manufactured and rolled out in Australia, if the two leading candidates fall through. Forecasts in the federal budget released this month [[October]] are based on a coronavirus vaccine being in wide use by the end of next year, with physical distancing restrictions continuing until a vaccine is available. - Министерката на федералниот кабинет Карен Ендрус покрена сомнеж за тоа колку брзо вакцината КОВИД-19 може да се одобри, произведе и пушти во Австралија, ако двата водечки кандидати пропаднат. Предвидувањата во федералниот буџет објавени во октомври се базираат на вакцина против коронавирусот во широка употреба до крајот на следната година, со продолжување на ограничувањата на физичкото растојание, сè додека не се добие вакцина.

 • Cautious pause on lifting Melbournes restrictions sparks anger amid northern suburbs outbreak - „Претпазлива пауза“ за укинување на ограничувањата во Мелбурн предизвикува лутина

  'Cautious pause' on lifting Melbourne's restrictions sparks anger amid northern suburbs outbreak - „Претпазлива пауза“ за укинување на ограничувањата во Мелбурн предизвикува лутина

  26/10/2020 Duración: 08min

  Victorian Premier Daniel Andrews' decision to delay Melbourne's reopening has angered business groups, the federal government, the state opposition, and former Victorian Health Minister Jenny Mikakos. About 800 people in Melbourne's northern suburbs are in isolation because of the East Preston Islamic College outbreak.  - Одлуката на викторискиот премиер Даниел Ендрус да го одложи повторното отворање на Мелбурн ги налути деловните групи, федералната влада, државната опозиција и поранешната министерка за здравство на Викторија, Џени Микакос. Околу 800 луѓе во северните предградија на Мелбурн се во изолација поради епидемијата на исламски колеџ во Источен Престон.

 • SBS News in Macedonian 23 October 2020 - SBS Вести на македонски 23 октомври 2020

  SBS News in Macedonian 23 October 2020 - SBS Вести на македонски 23 октомври 2020

  23/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian 23 October 2020 - SBS Вести на македонски 23 октомври 2020

 • Australians living longer but with poorer quality of life - Австралијците живеат подолго, но со послаб квалитет на живот

  Australians living longer but with poorer quality of life - Австралијците живеат подолго, но со послаб квалитет на живот

  23/10/2020 Duración: 07min

  We might be living longer but our quality of life is dropping, due to largely preventable conditions such as diabetes and obesity. That's according to information released by the Global Burden of Disease Study published in the Lancet. - Можеби живееме подолго, но квалитетот на животот опаѓа, што се должи на состојби што можат да се спречат како што се дијабетес и дебелиТоа cе информациите објавени од глобалната студија Global Burden of Disease Study, објавенa во научниот журнал Лансет.

 • What do social media content bans mean for free speech? - Што значат забраните за содржина на социјалните медиуми за слободата на говор?

  What do social media content bans mean for free speech? - Што значат забраните за содржина на социјалните медиуми за слободата на говор?

  23/10/2020 Duración: 11min

  Facebook recently announced two major bans, on Holocaust denial content and paid anti-vaccination advertisements. But anti-vaccination posts are still allowed.. so what do the changes mean for news feeds, and where is the line drawn between free speech and hate speech? - Facebook неоддамна објави две големи забрани, за содржини кои го негираат холокаустот и платени реклами против вакцинирање. Но постови со содржини сеуште се дозволуваат.. SBS разгледува што ќе значат промените за вестите, и каде е границата помеѓу слободата на говорот и говорот на омраза.

 • Од проблематичното коцкање во НЈВ страдаат повеќе од 200 илјади лица

  Од проблематичното коцкање во НЈВ страдаат повеќе од 200 илјади лица

  22/10/2020 Duración: 11min

  Неделата на подигнување на свеста против коцкањето, Gamble Aware Week од 19-25 Октомври  е со цел да се стави акцент на ризичното коцкање и проблемите до кои доведува истото во заедницата.

 • Вести на СБС на македонски, 22 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 22 Октомври 2020

  22/10/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 22 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 21 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 21 Октомври 2020

  21/10/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian, 21 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 20 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 20 Октомври 2020

  20/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 20 October 2020

 • Drop the Jargon Day - Health professionals encouraged to use plain language to be understood by everyone - Повик до здравствените работници да користат едноставен јазик за да можат сите да ги разберат

  Drop the Jargon Day - Health professionals encouraged to use plain language to be understood by everyone - Повик до здравствените работници да користат едноставен јазик за да можат сите да ги разберат

  20/10/2020 Duración: 06min

  Health experts say it's a simple move that will help improve health outcomes for people from non-English speaking backgrounds. - Здравствените работници се охрабруваат да користат обичен јазик што секој би можел да го разбере. Мултикултурните здравствени работници велат дека тоа ќе помогне во подобрувањето на здравствените резултати кај луѓето од мигрантско потекло.

 • Research reveals alcohol consumption trends during lockdown - Истражувањата ги откриваат трендовите на консумирање алкохол за време на заклучувањето

  Research reveals alcohol consumption trends during lockdown - Истражувањата ги откриваат трендовите на консумирање алкохол за време на заклучувањето

  20/10/2020 Duración: 08min

  Drinking under COVID has been a largely good news story according to researchers at the University of New South Wales. The study looked at how the pandemic affected alcohol consumption before, during and after the New South Wales lockdown. - Од самото доаѓање на Европејците во Австралија, односот на жителите кон  алкохолот останал комплексен. Пандемијата COVID-19 додаде уште еден слој на сложеноста. Во најнова студија, истражувачите од Универзитетот на Нов Јужен Велс разгледаа како пандемијата влијае на потрошувачката на алкохолот пред, за време, и по заклучувањето во Нов Јужен Велс.

 • School Lunchbox dad George Georgievskis over 50 million views herald Book No. 2 - Над 50 милиони прегледи на брзите рецепти на Џорџ Георгиевски, поттик за книга број 2

  School Lunchbox dad George Georgievski's over 50 million views herald Book No. 2 - Над 50 милиони прегледи на брзите рецепти на Џорџ Георгиевски, поттик за книга број 2

  19/10/2020 Duración: 27min

  Instagram sensation George Georgievski from Geelong has clocked up over 50 miliion views for his speedy, nutritional and creative recipes, that cuts preparation time, even for traditional favourites, to just minutes. Armed with creative ideas, an air frier and a whole lot of love, George G zooms through the kitchen faster than the 5.00am express. His second publication arrives in January, 2021.  - Инстаграм сензацијата со 250,000 следбеници Џорџ Георгиевски од Џелонг, собра над 50 милиони прегледи за неговите брзи, хранливи и креативни рецепти, што го намалува времето на подготовка, дури и за омилените традиционални јадења, на само неколку минути. Неговата втора публикација пристигнува во јануари 2021 година.

 • Вести на СБС на македонски, 19 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 19 Октомври 2020

  19/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 19 October 2020

 • Неизвесност, аплаузи, победа и радост - се сеќава чичко Дончо и по 27 години од првиот фудбалски натпревар на Македонската репрезентација

  "Неизвесност, аплаузи, победа и радост" - се сеќава чичко Дончо и по 27 години од првиот фудбалски натпревар на Македонската репрезентација

  18/10/2020 Duración: 28s

  Македонската фудбалска репрезентација на 13 октомври 1993 година го одигра својот прв натпревар по осамостојувањето.  Првиот селектор Андон Дончевски за СБС радио низ своите сеќавања не потсетува на тој прв "историски" натпревар, за приемот во УЕФА и ФИФА со што беше трасиран фудбалскиот пат на Македонија.

 • SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

  SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

  16/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

página 3 de 15

Informações: