Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Inquiry details unlawful killings, abuse, cover-up by Australian special forces in Afghanistan - Истрагата откри детали за незаконско убиство, злоупотреба, прикривани од австралиските специјалци во Авганистан

  Inquiry details unlawful killings, abuse, cover-up by Australian special forces in Afghanistan - Истрагата откри детали за незаконско убиство, злоупотреба, прикривани од австралиските специјалци во Авганистан

  20/11/2020 Duración: 10min

  Australian Prime Minister Scott Morrison has expressed his 'deepest sorrow' to the president of Afghanistan, Ashraf Ghani, after the release of a damning report into alleged war crimes by Australian special forces in Afghanistan. The deliberate cover-up of unlawful killings by Australian special forces in Afghanistan has been detailed in a report by Justice Paul Brereton after a four-year inquiry. - Австралискиот премиер Скот Морисон му изрази „најдлабока тага“ на претседателот на Авганистан, Ашраф Гани, по објавувањето на извештајот за наводни воени злосторства на австралиските специјални единици во Авганистан. Намерното прикривање на незаконски убиства од страна на австралиските специјални единици во Авганистан е детално наведено во извештајот на судијата Пол Бреретон по четиригодишно истражување.

 • Вести на СБС на македонски, 20 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 20 ноември 2020

  20/11/2020 Duración: 11min

  Вести на СБС на македонски, 20 ноември 2020

 • Вести на СБС на македонски, 19 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 19 ноември 2020

  19/11/2020 Duración: 12min

  Вести на СБС на македонски, 19 ноември 2020

 • SBS News in Macedonian 18 November

  SBS News in Macedonian 18 November

  18/11/2020 Duración: 11min

  Вести на СБС на македонски за 18 ноември

 • Бугарија го блокираше почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ

  Бугарија го блокираше почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ

  18/11/2020 Duración: 11min

  Најавената блокада на Македонија за почеток на преговорите со ЕУ од страна на Бугарија стана реалност. Тоа наиде на огромни критики и во земјата, но и од истакнати европски дипломати, според кои билатералните спорови не треба да се пренесуваат на европско ниво 

 • Вести на СБС на македонски, 17 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 17 ноември 2020

  17/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 17 November 2020

 • SBS News in Macedonian 16 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 16 ноември 2020

  SBS News in Macedonian 16 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 16 ноември 2020

  16/11/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian 16 November 2020 -  Вести на СБС на македонски, 16 ноември 2020

 • Сонот стана реалност - Македонија на Европско првенство

  Сонот стана реалност - Македонија на Европско првенство

  13/11/2020 Duración: 09min

  Македонската фудбалска репрезентација се пласираше на Европското првенство во 2021 година, откако победи со 1-0 против Грузија во Тбилиси, со голот на капитенот Горан Пандев.

 • Вести на СБС на македонски 13 Ноември 2020

  Вести на СБС на македонски 13 Ноември 2020

  13/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 13 November 2020

 • Вести на СБС на македонски 12 Ноември 2020

  Вести на СБС на македонски 12 Ноември 2020

  12/11/2020 Duración: 09min

  SBS News in Macedonian 12 November 2020

 • Australia on track to deliver a COVID-19 vaccine by March 2021 - Австралија „е на пат“ да обезбеди вакцина за КОВИД-19 до март 2021 година

  Australia 'on track' to deliver a COVID-19 vaccine by March 2021 - Австралија „е на пат“ да обезбеди вакцина за КОВИД-19 до март 2021 година

  11/11/2020 Duración: 05min

  Australians could start getting vaccinated against COVID-19 from March next year. Health Minister Greg Hunt says the federal government's vaccination program is ahead of schedule. - Австралијците би можеле да започнат да се вакцинираат против КОВИД-19 од март следната година.Министерот за здравство Грег Хант вели дека програмата за вакцинација на сојузната влада е пред предвидениот рок.

 • Optimism grows over COVID-19 vaccine potential - Расте оптимизмот за потенцијална вакцина за КОВИД-19

  Optimism grows over COVID-19 vaccine potential - Расте оптимизмот за потенцијална вакцина за КОВИД-19

  11/11/2020 Duración: 07min

  The progress in developing a coronavirus vaccine is continuing to provide optimism that the worldwide pandemic will eventually end. World leaders have moved quickly to secure supplies of a new coronavirus vaccine, which appears to have 90 per cent effectiveness - far exceeding the expectation of anything above 70 per cent.  - Напредокот во развојот на вакцина против коронавирусот продолжува да дава оптимизам дека ќе се стави крај на пандемијата ширум светот. Светските лидери брзо се раздвижија за да обезбедат снабдување со новата вакцина за коронавирус, која се чини дека има ефикасност од 90 проценти - што е далеку над првичните очекувања за нешто повеќе од 70 проценти.

 • From the juvenile courts to an Honourable Dr. of Health Sciences – Ken Zulumovski fights fiercely for Indigenous rights - Од суд за малолетници, до Доктор на Медицински Науки - животот на страствениот борец за права на домородното население

  From the juvenile courts to an Honourable Dr. of Health Sciences – Ken Zulumovski fights fiercely for Indigenous rights - Од суд за малолетници, до Доктор на Медицински Науки - животот на страствениот борец за права на домородното население

  11/11/2020 Duración: 15min

  Ken Zulumovski Hon DHSc, overcame his childhood traumas by dedicating his future to those who walked the same path. His organizations fight daily to restore the rights and improve the lives of Indigenous peoples in Australia. - Кен Зулумовски ги победи своите трауми од детството со тоа што ја посвети иднината на оние кои го одат истиот пат како него. Неговите организации секојдневно се борат за подобрување на условите и враќање на правата на домородното население во Австралија.

 • SBS News in Macedonian 11 November 2020 - SBS Вести на македонски 11 ноември 2020

  SBS News in Macedonian 11 November 2020 - SBS Вести на македонски 11 ноември 2020

  11/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 11 November 2020 - SBS Вести на македонски 11 ноември 2020

 • All-female ranger crew lead the way in land management - Доморотки во заштита на животната средина со контолирано палење на шумските површини

  All-female ranger crew lead the way in land management - Доморотки во заштита на животната средина со контолирано палење на шумските површини

  11/11/2020 Duración: 05min

  Queensland’s first all Aboriginal female ranger crew is setting fires in Far North Queensland to protect their country and inspire new female recruits. With fires season approaching, they’re combining traditional knowledge and conventional techniques so future generations can manage the land.  - Првиот екипаж на жени-ренџерки во Квинсленд пали пожари во Далечниот северен Квинсленд за да ја заштити нивната земја и да ги инспирира новите жени регрути. Со приближувањето на сезоната на пожари, тие ги комбинираат традиционалното знаење и конвенционалните техники за идните генерации да можат да управуваат со земјата. 

 • Senior Liberal Ministers conduct questioned - Senior Liberal Ministers conduct questioned

  Senior Liberal Ministers' conduct questioned - Senior Liberal Ministers' conduct questioned

  11/11/2020 Duración: 06min

  The Prime Minister says he expects all of his Ministers to abide by a ban on relationships with their staff. Scott Morrison also said he will not investigate alleged incidents involving two of his most senior cabinet colleagues, because they happened before he became leader. - Премиерот вели дека очекува сите негови министри да ја почитуваат забраната за односи со нивниот персонал. Скот Морисон исто така рече дека нема да ги испитува наводните инциденти во кои учествувале двајца негови врвни колеги во кабинетот, бидејќи тие се случиле пред тој да стане лидер.

 • Вести на СБС на македонски јазик 10 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 10 ноември 2020

  10/11/2020 Duración: 11min

  Вести на СБС на македонски јазик 10 ноември 2020

 • The Prime Minister is refusing to back down over climate change - Премиерот одбива да ја промени политиката за климатските промени

  The Prime Minister is refusing to back down over climate change - Премиерот одбива да ја промени политиката за климатските промени

  10/11/2020 Duración: 04min

  Prime Minister Scott Morrison has defended Australia’s climate change policy, amid mounting pressure to commit to a long-term emissions reduction target. It comes as US President-elect Joe Biden is poised to make ambitious climate commitments, including setting a net-zero emissions target by 2050. - Премиерот Скот Морисон ја бранеше политиката за климатски промени во Австралија, во услови на зголемен притисок да се посвети на долгорочна цел за намалување на емисиите. Ова се совпаѓа со подготвеноста на новоизбраниот претседател на САД Џо Бајден да преземе амбициозни климатски обврски, вклучително и поставување на целта за емисиите на нето-нула до 2050 година.

 • Вести на СБС на македонски јазик 9 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 9 ноември 2020

  09/11/2020 Duración: 10min

  Вести на СБС на македонски јазик 9 ноември 2020

 • Истрагата за карантин објави привремен извештај

  Истрагата за карантин објави привремен извештај

  09/11/2020 Duración: 04min

  Викториска истрага повика на изолирање на вратените странски патници во домови или хотели, со деноноќно надгледување од страна на полицијата. Привремениот извештај за неуспесите на хотелскиот карантин во државата откри дека неуспешната програма ги чинеше даночните обврзници скоро двесте милиони долари.

página 1 de 15

Informações: