Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

  SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

  16/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian 16 October 2020 - Вести на СБС на македонски 16 октомври 2020

 • Вести на СБС на македонски, 15 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 15 Октомври 2020

  15/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 15 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 14 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 14 Октомври 2020

  14/10/2020 Duración: 09min

  SBS News in Macedonian,14 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 13 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 13 Октомври 2020

  13/10/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 13 October 2020

 • Вести на СБС на македонски, 12 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 12 Октомври 2020

  12/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian, 12 October 2020

 • Domestic violence helpline for Indian community - Линија за помош на жртвите на семејно насилство за индиската заедница

  Domestic violence helpline for Indian community - Линија за помош на жртвите на семејно насилство за индиската заедница

  12/10/2020 Duración: 09min

  Standing up to the scourge of domestic violence - that was the theme at the launch of a new 24/7 domestic violence helpline. Grassroots support group, Harman Foundation, which caters predominately to women from the Indian subcontinent, hopes the helpline will help raise awareness of the services available for sufferers. - Да се застане на патот на злокобното  домашно насилство - тоа беше пораката на промоцијата на новата линија за помош на домашно насилство достапна 24 часа 7 дена во неделата. Групата за поддршка Фондацијата Харман, која претежно се грижи за жени од индискиот потконтинент, се надева дека линијата за помош ќе помогне да се подигне свеста за услугите достапни за жртвите на домашно насилство.

 • Македонија на само еден чекор до пласман на прво историско Европско првенство

  Македонија на само еден чекор до пласман на прво "историско" Европско првенство

  09/10/2020 Duración: 09min

  Фудбалската репрезентација на Македонија ќе игра во финалето од групата Ц на Лигата на нациите. Предводени од капитенот Горан Пандев Македонија го совлада Косово со 2:1. Последната пречка пред избраниците на селекторот Игор Ангеловски за пласман на толку посакуваното прво "историско" Европско првенство ќе биде Грузија, која ќе биде домаќин на финалниот натпревар на 12 ноември годинава. Во октомврискиот циклус натпревари од Лигата на нациите од групата Д, Македонија на 11 октомври гостува кај Естонија а на 14 октомври ја пречекува Грузија. Македонската фудбалската репрезентација до 21 година забележа победа над Казахстан со 4:1 со што си ги зголемува шансите за пласман на младинското ЕП.  Рокдејл Илинден ќе игра натпревар за првото место на табелата во Премиер лигата на Нов Јужен Велс, Сиднеј Македонија ќе игра во големото финале во третата Премиер лига а Вулонгонг јунајтед во Илавара Премиер лигата ја започнува финалната серија.     Во тонскиот извештај во лин

 • SBS News in Macedonian 9 October 2020 - SBS Вести на македонски 9 октомври 2020

  SBS News in Macedonian 9 October 2020 - SBS Вести на македонски 9 октомври 2020

  09/10/2020 Duración: 13min

  SBS News in Macedonian 9 October 2020 - SBS Вести на македонски 9 октомври 2020

 • Вести на СБС на македонски, 8 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 8 Октомври 2020

  08/10/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 8 October 2020

 • Невозвратената љубов главен мотив во првата збирка поезија на Оливера Петрова - Јовановска

  Невозвратената љубов главен мотив во првата збирка поезија на Оливера Петрова - Јовановска

  08/10/2020 Duración: 10min

  Поетесата и текстописец од Мелбурн, Оливера Петрова - Јовановска неодамна ја објави својата прва збирка поезија " Неостварена Љубов". Збирката е во издание на МЛД "Григор Прличев" од Сиднеј а содржи 46 песни во кои се опфатени мотиви за родниот крај, приврзаноста кон семејството и моралните врености. Низ песните на Оливера во нејзиното прво дело доминира љубовта како мотив, но не било која, туку невозвратената љубов. Преку моќните пораки низ стиховите, авторката всушност ги соопштува сопствените длабоки сознаија и согледувања за мотивите за кои пишува. Оливера Петрова - Јовановска исто така е авторка и на повеќе текстови за фолк композиции кои се во стилот на македонскиот народен дух.

 • Вести на СБС на македонски, 7 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 7 Октомври 2020

  07/10/2020 Duración: 14min

  SBS News in Macedonian, 7 October 2020

 • Бугарски интелектуалци против софискиот меморандум за Македонија

  Бугарски интелектуалци против софискиот меморандум за Македонија

  06/10/2020 Duración: 11min

  Триесет и петмина бугарски историчари, научници, универзитетски професори и јавни личности со заедничко писмо до јавноста се изјаснија против меморандумот што го испрати официјална Софија до членките на Европската Унија во кој се изнесени ставови против напредувањето на Македонија на патот кон ЕУ.Во писмото под наслов „Европа не нè разбира”, според потписниците, Софија демонстрира застарени сфаќања и изнесува неодржливи и наивни тврдења против Македонија. 

 • Вести на СБС на македонски, 6 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 6 Октомври 2020

  06/10/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 6 October 2020

 • Budget promise of apprentice subsidy welcomed but concerns still over future for younger workers

  Budget promise of apprentice subsidy welcomed but concerns still over future for younger workers

  06/10/2020 Duración: 12min

  The federal government has made a budget commitment to create 100,000 apprenticeships through a wage subsidy scheme. Employment Minister Michaelia Cash says the aim is to reduce youth unemployment during the pandemic. Business groups have welcomed the announcement, but there are concerns over the long-term plan to support younger workers.

 • Вести на СБС на македонски, 5 Октомври 2020

  Вести на СБС на македонски, 5 Октомври 2020

  05/10/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 5 October 2020

 • Call for more research into sporting head injuries - Повик за повеќе истражувања во врска со спортските повреди на главата

  Call for more research into sporting head injuries - Повик за повеќе истражувања во врска со спортските повреди на главата

  05/10/2020 Duración: 07min

  The Australian Sports Brain Bank is calling for professional sports to help fund its ongoing research into head injuries.  AFL legend Danny Frawley is the latest big name confirmed to have suffered with C-T-E or Chronic Traumatic Encephalopathy before he died in a car crash last year, but it's the injuries sustained by younger sportspeople that also concerns researchers.  - Australian Sports Brain Bank  ги повикува професионалните спортови да помогнат во финансирањето на тековните истражувања за повредите на главата. Легендата на АFL, Дени Фроли е најновата позната спортска линост за која е потврдено дека страдал од C-Т-Е или Хронична Трауматска Енкефалопатија пред да почине во сообраќајна несреќа минатата година, меѓутоа, повредите здобиени од помладите спортисти, исто така ги загрижува истражувачите.

 • SBS News in Macedonian, 2 October 2020 - Вести на СБС на македонски, 2 октомври 2020

  SBS News in Macedonian, 2 October 2020 - Вести на СБС на македонски, 2 октомври 2020

  02/10/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian, 2 October 2020 - Вести на СБС на македонски, 2 октомври 2020

 • Author Vane Nikoloski shines a light on hope in his new novel Nadez - Авторот Ване Николоски фрла светло на вредностите во неговиот роман „Надеж“

  Author Vane Nikoloski shines a light on 'hope' in his new novel 'Nadez' - Авторот Ване Николоски фрла светло на вредностите во неговиот роман „Надеж“

  02/10/2020 Duración: 48min

  Melbourne writer Vane Nikoloski places a heavy emphasis on the emotional aspects of love, sacrifice and survival, as he comments on man's growing dependency on an ever increasing digitalised world. In his first published novel 'Nadez', the author explores the prickly path of matters of the heart, as he throws his protagonist into the web of life. Nikoloski's blueprint for an ideal world relishes in the novel's outcome, poising the virtues of human character and values as the ray of hope at the end of the tunnel. - Романот ‘Надеж‘ е прво печатено дело на Ване Николоски од Мелбурн, во кој авторот ги изнесува неговите размислувања за светот каков што е, но и за светот како што тој го замислува и сака да биде. Николоски вешто не вовлекува во младите животни приказни на Адам, Беки, Крис и Нате и со брзо темпо не провлекува низ лавиринтот на љубовта и пожртвуваноста. Тој не доведува до размислување за тоа, која всушност е вистинската насока на човекот и што првенствено подразбира зачувување на човечкото достоинство

 • Coronavirus reprieve over as most health insurers poised to increase premiums - Во услови кога коронавирусот се повлекува повеќето здравствени осигурителни компании се подготвуваат да ги зголемат премиите за осигурување

  Coronavirus reprieve over as most health insurers poised to increase premiums - Во услови кога коронавирусот се повлекува повеќето здравствени осигурителни компании се подготвуваат да ги зголемат премиите за осигурување

  01/10/2020 Duración: 04min

  After a brief reprieve in April, most health insurers are set to increase their premiums ((from Thu)). It means some policy holders could face two premium increases in the next seven months - a move criticised as 'out of touch' by consumer advocacy groups.  - По краткото одложување во април, повеќето здравствени осигурителни компании се подготвени да ги зголемат своите премии за осигурување. Тоа значи дека некои носители на полиси може да се соочат со две зголемувања на премијата во следните седум месеци - потег критикуван како „надвор од реалноста“ од групите за застапување на потрошувачи.

 • Fiery first US presidential debate worst ever say analysts - Првата жестока претседателска дебата во САД , „најлоша досега“ според аналитичарите

  Fiery first US presidential debate 'worst ever' say analysts - Првата "жестока" претседателска дебата во САД , „најлоша досега“ според аналитичарите

  01/10/2020 Duración: 07min

  United States President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden have traded blows in a fiery first debate. It's been described by some commentators as the worst presidential debate in American history - Претседателот на Соединетите Американски Држави, Доналд Трамп и кандидатот за претседател на Демократската партија, Џо Бајден, си разменија меѓусебни обинувања во нивната прва "жешка" дебата.  Од некои политички коментатори првата дебата е опишана како најлошата досега во историјата на САД. 

página 2 de 16

Informações: