Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Вести на СБС на македонски, 16 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 16 Септември 2020

  16/09/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 16 September 2020

 • Вести на СБС на македонски, 15 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 15 Септември 2020

  15/09/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 15 September 2020

 • Вести на СБС на македонски, 14 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 14 Септември 2020

  14/09/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 14 September 2020

 • Професор Терзиовски: Отварање на границите и малите бизниси клучни за излез од рецесијата

  Професор Терзиовски: Отварање на границите и малите бизниси клучни за излез од рецесијата

  13/09/2020 Duración: 16min

  Австралија по негативниот раст на економијата во три последователни квартали за прв пат по 29 години влезе во рецесија. Причините за рецесија властите и економските експерти ја гледаат во пандемијата со коронавирусот.    Според професор Миле Терзиовски од универзитетот Свинбурн рецесијата не можеше да се избегне а излезот го гледа во спречување и елиминација на вирусот, но и отварање на границите и малите бизниси.   За ова но и за другите прашања поврзани со економската рецесија и што ќе значи таа за вас слушнете повеќе во тонскиот разговор.

 • Вулонгонг јунајтед пример за успешен клуб сезонава

  Вулонгонг јунајтед пример за успешен клуб сезонава

  11/09/2020 Duración: 07min

  Фудбалскиот клуб Вулонгонг јунајтед годинава е вистински хит во Илавара регионот. Сите три тима на клубот во досегашниот дел од сезоната во моментов се на првите места на табелата. Успехот е збогатен и со двојната победа во Берт Бамтон купот, каде првиот и младинскиот тим ги освоија пехарите. Во пресрет на "македонското дерби" со Кринџила Лајонс за успехот и амбициите на клубот слушнете повеќе од разговорот со претседателот на клубот Петар Вртковски, според кого моделот за успех е "работа и само работа" и во услови на пандемија од КОВИД-19.

 • Вести на СБС на македонски, 10 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 10 Септември 2020

  10/09/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 10 September 2020

 • Како Благој Ламњов и шведскиот симфониски оркестар одушевија илјадници ширум светот со Сербез Донка

  Како Благој Ламњов и шведскиот симфониски оркестар одушевија илјадници ширум светот со Сербез Донка

  10/09/2020 Duración: 29min

  Велешанецот Ламњов за СБС на македонски вели дека му е мило што по долгогодишна работа на современи аранжамани на повеќе традиционални македонски песни, успеал да допре до срцата и на оние кои порано не можеле ниту да го смислат звукот на кларинет и да ги натера не само да ги слушаат туку и да се вљубат во неговите композиции.Неговиот деби-албум со наслов "Носталгична љубов", беше објавен во Шведска каде што овој, извонредно талентиран музичар живее и работи во последните 15 години.

 • Вести на СБС на македонски јазик 9 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски јазик 9 Септември 2020

  09/09/2020 Duración: 14min

  SBS News in Macedonian 9 September 2020

 • Честит 8 Септември - Денот на независноста на Македонија

  Честит 8 Септември - Денот на независноста на Македонија

  08/09/2020 Duración: 10min

  "Да ви честитам слободна, суверена и самостојна Македонија" беа зборовите на Киро Глигоров на 8 Септември 1991 година што ја обзнанија одлуката  на македонските граѓани, нивната држава да го продолжи својот историски пат како самостојна и суверена држава, независна од тогашната југословенска федерација.

 • Вести на СБС на македонски, 8 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 8 Септември 2020

  08/09/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian, 8 September 2020

 • Grace period running out for people with loans on hold - Периодот на почек истекува на луѓето со дозволено пречекорување на рок за исплата на заеми

  Grace period running out for people with loans on hold - Периодот на почек истекува на луѓето со дозволено пречекорување на рок за исплата на заеми

  08/09/2020 Duración: 04min

  Four out of five Australians who put their mortgage repayments on hold during the Coronavirus pandemic have not yet restarted paying down their debt.  Banks will be calling customers in the coming weeks as the first six-month loan deferral period comes to an end. - Четворица од петмина Австралијци кои привремено ги одложија отплатите на хипотеката поради пандемијата на Коронавирусот, сè уште не започнале со исплата на долгот. Банките ќе ги повикуваат клиентите во следните недели, бидејќи доаѓа крајот на првиот шестмесечен период на одложување на заемот. 

 • Government agrees deal with COVID vaccine developers - Владата потпиша договор со производителите на КОВИД вакцини

  Government agrees deal with COVID vaccine developers - Владата потпиша договор со производителите на КОВИД вакцини

  08/09/2020 Duración: 04min

   The Federal Government has finalised a 1.7-billion-dollar deal with pharmaceutical companies securing vaccines from two leading trials. If either of the two candidates prove successful, vaccines could be available for free as early as next year - but it won't be made mandatory.   - Федералната влада го финализира договорот вреден 1,7 милијарди долари со фармацевтски компании, обезбедувајќи вакцини од две водечки испитувања. Ако било кој од двата кандидати бидат успешни, вакцините може да бидат достапни бесплатно следната година - но тие нема да бидат задолжителни.

 • Вести на СБС на македонски, 7 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 7 Септември 2020

  07/09/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 7 September 2020

 • Early access to superannuation during COVID-19 - Ран пристап до пензискиот фонд за време на КОВИД-19

  Early access to superannuation during COVID-19 - Ран пристап до пензискиот фонд за време на КОВИД-19

  07/09/2020 Duración: 14min

  The economic damage inflicted by COVID-19 restrictions has seen over three million Australians dip into their superannuation savings. Whether you need that extra boost in cash or not, financial experts say it is nonetheless a good time to review the state of your superannuation account. The Australian Prudential Regulation Authority data shows that since April 3.1 million Australians have accessed their superannuation early to meet their financial needs. Services Australia provides a free financial information service to help Australians make informed financial decisions in multiple languages. - Економската штета нанесена од ограничувањата на КОВИД-19 принуди над три милиони Австралијци да посегнат по своите заштеди. Без оглед на тоа дали ви треба дополнително зголемување на готовина или не, финансиските експерти велат дека сепак сега е добро време да ја разгледате состојбата на вашиот пензиски фонд. Податоците Australian Prudential Regulation Authority покажуваат дека од April, 3,1 милион Австралијци рано пр

 • SBS News in Macedonian 4 September 2020 - SBS Вести на македонски 4 септември 2020

  SBS News in Macedonian 4 September 2020 - SBS Вести на македонски 4 септември 2020

  04/09/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 4 September 2020 - SBS Вести на македонски 4 септември 2020

 • Вести на СБС на македонски, 3 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 3 Септември 2020

  03/09/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 3 Sep 2020

 • Heartwarming story of a real-life superheroine and an unconditional love uniting three generations - Приказна за мајка суперхероина и безусловна љубов што обединува три генерации

  Heartwarming story of a real-life superheroine and an unconditional love uniting three generations - Приказна за мајка суперхероина и безусловна љубов што обединува три генерации

  03/09/2020 Duración: 18min

  Young mum Marija Macri, inspired by her own father,the former Macedonian athlete Stefce Georgievski, is preparing to run 70 km marathon on 27 September as part of STEPtember, Australian health and wellness fundraising event, supporting life-changing cerebral palsy research, shining light on individuals and families affected by cerebral palsy and bringing awareness to the community.To her son Mrac, strapped to a wheelchair with cerebral palsy, Marija is a real-life superheroine, providing him with best possible life by focusing daily, not on the disability put on his body or the weaknesses, but his strengths and his fun-loving personality. - Младата мајка Марија Макри, инспирирана од сопствениот татко, поранешниот македонски атлетичар Стефче Георгиевски, се подготвува да истрча 70 км на 27 септември како дел од СТЕПсептември, австралиски добротворен настан за подигнување на свеста за церебралната парализа и поддршка за истражувањата за оваа болест. За нејзиниот син Марк, врзан за инвалидска количка со церебрал

 • Victoria bearing much of the COVID-19 downturn burden - Eкономскиот товар од коронавирусот особено сериозен во Викторија

  Victoria bearing much of the COVID-19 downturn burden - Eкономскиот товар од коронавирусот особено сериозен во Викторија

  03/09/2020 Duración: 05min

  Australia is now in its first recession in almost three decades and Victorians are bearing much of the burden of the COVID-19 downturn. The state has recorded another 90 new cases and six more deaths and while case numbers are gradually falling, less than half of Victorians with mild symptoms are getting tested. - Австралија сега е во првата криза по скоро три децении, а Викторијците го носат поголемиот дел од товарот.

 • The expected COVID recession hits harder than expected - Очекуваната „КОВИД“ рецесија ќе биде потешка отколку што се очекуваше

  The expected 'COVID' recession hits harder than expected - Очекуваната „КОВИД“ рецесија ќе биде потешка отколку што се очекуваше

  03/09/2020 Duración: 05min

  Australia is now officially in a recession -- the first in almost three decades -- and a further 400,000 workers are expected to lose their jobs between now and Christmas. While the government has called this "the COVID recession" the Opposition says it will be longer and deeper than necessary because economic stimulus was rolled out too late and is being wound back too soon. - Австралија сега и официјално е во рецесија за прв пат по скоро три децении. До Божикните празници се очекува уште 400.000 работници да ја изгубат својата работа. И, додека владата ја нарекува „КОВИД рецесија“, опозицијата вели дека таа ќе биде подолга и подлабока отколку што е потребно, бидејќи економскиот стимулативни мерки беа објавени предоцна.

 • Вести на СБС на македонски, 2 Септември 2020

  Вести на СБС на македонски, 2 Септември 2020

  02/09/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 2 September 2020

página 1 de 15

Informações: