Sinopsis

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episodios

 • Матурантите по македонски јазик во НЈВ свечено ги добија дипломите

  Матурантите по македонски јазик во НЈВ свечено ги добија дипломите

  02/12/2020 Duración: 15min

  На прекрасна прослава во Сиднеј, организирана од Македонскиот просветно-училишен одбор за Нов Јужен Велс, на 22 матуранти по македонски јазик свечено им беа врачени нивните дипломи

 • SBS News in Macedonian 2 December 2020 - SBS Вести на македонски 2 декември 2020

  SBS News in Macedonian 2 December 2020 - SBS Вести на македонски 2 декември 2020

  02/12/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 2 December 2020 - SBS Вести на македонски 2 декември 2020

 • Never too late to swim - Никогаш не е доцна за да научите да пливате

  Never too late to swim - Никогаш не е доцна за да научите да пливате

  02/12/2020 Duración: 02min

  Migrants and people visiting Australia are most at risk of drowning in our waterways. Almost half of the drowning deaths each year are non Australian residents. So, as summer officially begins, everyone is being encouraged to learn to swim - no matter their age. - Мигрантите и луѓето кои ја посетуваат Австралија имаат најголем ризик да се удават во нашите води. Скоро половина од смртните случаи од давење не се жители на Австралија. Cо официјалното започнување на летото, сите се охрабруваат да научат да пливаат - без оглед на нивната возраст.

 • Heart disease death rate much higher in remote and rural areas than in capital cities - Стапката на смртност од срцеви заболувања е многу поголема во оддалечените и руралните области отколку во главните градови

  Heart disease death rate much higher in remote and rural areas than in capital cities - Стапката на смртност од срцеви заболувања е многу поголема во оддалечените и руралните области отколку во главните градови

  02/12/2020 Duración: 04min

  New research has painted a stark picture of how divided Australia is when it comes to good health. Heart disease death rates are as much as two-and-a-half times higher in remote areas compared to major capital cities. According to the Heart Foundation's General Manager of Heart Health, Bill Stavreski, the risk of death from cardiac issues increases dramatically the further you live from metropolitan cities. - Ново истражување претстави остра слика за тоа колку е поделена Австралија кога станува збор за доброто здравје. Стапките на смртност од срцеви заболувања се дури два и пол пати повисоки во оддалечените области во споредба со главните градови. Според Generalniot Menager на Heart Foundation, Фондацијата за Cрце, Бил Ставрески, ризикот од смрт од срцеви проблеми драматично се зголемува колку подалeкu живеете од градските области. Oграничениот пристап до матичен лекар или здравствени услуги по срцев удар или мозочен удар, додава на зголемениот ризик од идни настани и влошување на сос

 • More flexibility introduced over Family Visas - Воведена поголема флексибилност во семејните визи

  More flexibility introduced over Family Visas - Воведена поголема флексибилност во семејните визи

  02/12/2020 Duración: 04min

  The federal government has flagged changes to the family visa program so that applicants don’t have to leave the country for their visa applications to be granted. The change comes after months of campaigning for the rules to be changed during the pandemic but some fear the change won’t come soon enough for some families. - Федералната влада обележа измени во програмата за семејна виза, така што апликантите не мора да ја напуштат земјата за да им бидат одобрени апликациите за виза. Промената доаѓа по повеќемесечна кампања за правилата да се променат за време на пандемијата, но некои стравуваат дека промената нема да дојде доволно брзо за некои семејства.

 • Вести на СБС на македонски, 1 декември 2020

  Вести на СБС на македонски, 1 декември 2020

  01/12/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 1 December 2020

 • Indications Australia will take China trade disputes to the WTO - Австралија ќе го пријави трговскиот спор со Кина на светската трговска организација

  Indications Australia will take China trade disputes to the WTO - Австралија ќе го пријави трговскиот спор со Кина на светската трговска организација

  01/12/2020 Duración: 08min

  Trade Minister, Simon Birmingham, has indicated Australia will take trade disputes with China - to the World Trade Organisation. The Prime Minister Scott Morrison has also flagged financial support for producers suffering amid the escalating trade dispute. - Министерот за трговија, Симон Бирмингем, посочи дека Австралија ќе ги однесе трговските спорови со Кина  до Светската Tрговска Oрганизација. Премиерот Скот Морисон исто така обележа финансиска поддршка за производителите кои страдаат во услови на заострен трговски спор.

 • Вести на СБС на македонски, 24 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 24 ноември 2020

  30/11/2020 Duración: 12min

  SBS News in Macedonian, 30 November 2020

 • Temperatures soar across NSW for a second day - Зголемените температури низ Нов Јужен Велс предизвикаа пожари

  Temperatures soar across NSW for a second day - Зголемените температури низ Нов Јужен Велс предизвикаа пожари

  30/11/2020 Duración: 09min

  Temperatures have soared across New South Wales for a second day in a row, sparking several bushfires across the state. Sydney and large swathes of northern New South Wales have experienced a second consecutive day of hot weather, after overnight minimum temperature records tumbled. Sydney and chunks of regional New South Wales have sweltered through the hottest November night on record, as Saturday turned into Sunday. Parts of Sydney - including the CBD - broke the 40-degree barrier on Sunday while swathes of western NSW, South Australia and northern Victoria baked through even higher temperatures approaching 45C. - Зголемувањето на температурите низ Нов Јужен Велс два дена по ред предизвика неколку пожари низ целата држава.

 • Опозицијата преку протести бара оставка од премиерот Заев

  Опозицијата преку протести бара оставка од премиерот Заев

  27/11/2020 Duración: 11min

  ВМРО ДПМНЕ синоќа оддржа протест против ставовите на Зоран Заев изречени во интервјуто за бугарската новинска агенција БГНЕС и побара оставка од него.

 • SBS News in Macedonian 27 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 27 ноември 2020

  SBS News in Macedonian 27 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 27 ноември 2020

  27/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 27 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 27 ноември 2020

 • Заев: Бугарија не е фашистичка земја, туку пријател

  Заев: "Бугарија не е фашистичка земја, туку пријател"

  26/11/2020 Duración: 12min

  "Бугарија не е фашистичка земја, туку пријател – во време на Југославија бевме разделени"-  порача премиерот Зоран Заев во интервју за бугарската информативна агенција БГНЕС. Тој кажа дека веќе се сменети повеќе од 20 табли во Македонија на кои пишувало бугарски фашистички окупатор.

 • Вести на СБС на македонски, 26 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 26 ноември 2020

  26/11/2020 Duración: 13min

  Вести на СБС на македонски, 26 ноември 2020

 • Expect a very different beach experience in this COVID summer - Очекувајте многу поинакво искуство на плажа во услови на КОВИД лето

  Expect a very different beach experience in this COVID summer - Очекувајте многу поинакво искуство на плажа во услови на КОВИД лето

  26/11/2020 Duración: 05min

  Temperatures are expected to soar across Australia this summer, but as many prepare to head to the beach, things are expected to look very different on the sand. Authorities are set to introduce a raft of new measures in an effort to help popular swimming spots stay open and remain COVID-safe. - Со очекуваното зголемување на темпратурите во летниот период во Австралија многумина веќе започнаа со подготвки за посета на плажите. Но оваа лето за разлика од минатите години се очекува посетата на плажа и уживањето на жешкиот песок да биде поинакво. Властите се подготвени да воведат голем број нови мерки во обид да им помогнат на популарните плажи и места за пливање да останат отворени но и да останат безбедни од Ковид - 19.

 • Far-right attacks at highest level in 50 years - Екстремно десничарските напади на највисоко ниво во последните 50 години

  Far-right attacks at highest level in 50 years - Екстремно десничарските напади на највисоко ниво во последните 50 години

  26/11/2020 Duración: 07min

  Far-right extremist attacks in Western countries are at their highest level in 50 years, a situation that’s expected to continue in light of economic downturns caused by the coronavirus pandemic. In its annual Global Terrorism Index, the Institute for Economics and Peace is warning financial instability can often manifest through social unrest and violence. - Екстремно десничарските напади во западниот свет се на највисоко ниво во последните 50 години, ситуација што се очекува да продолжи и во сосотојба на економски падови предизвикани од пандемијата со коронавирусот.  Во својот годишен глобален индекс за тероризам, Институтот за економија и мир предупредува дека финансиската нестабилност често може да се манифестира преку социјални немири и насилство.

 • SBS News in Macedonian 25 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 25 ноември 2020

  SBS News in Macedonian 25 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 25 ноември 2020

  25/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian 25 November 2020 - Вести на СБС на македонски, 25 ноември 2020

 • From a rural farm to the National Gallery of Australia - Од земјоделска фарма до Националната галерија на Австралија

  From a rural farm to the National Gallery of Australia - Од земјоделска фарма до Националната галерија на Австралија

  24/11/2020 Duración: 14min

  National Gallery of Australia director, Nick Mitzevich, the man who is entrusted to manage and protect an art collection worth around $6 billion is proud of his rural farming family background. "My Macedonian baba (grandmother) taught me how to cook and how to grow vegetables, and I still love doing that", says Nick.    - Ник Мичевич, директорот на “Националната галерија на Австралија“, човекот кому му е доверена уметничка колекција вредна 6 милијарди долари, се гордее со своето земјоделско потекло. "Мојата баба, Македонка ме научи да готвам и да одгледувам зеленчук, и се уште уживам да го правам тоа", вели Ник. 

 • Вести на СБС на македонски, 24 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 24 ноември 2020

  24/11/2020 Duración: 11min

  SBS News in Macedonian, 24 November 2020

 • Вести на СБС на македонски, 23 ноември 2020

  Вести на СБС на македонски, 23 ноември 2020

  23/11/2020 Duración: 10min

  SBS News in Macedonian, 23 November 2020

 • Inquiry details unlawful killings, abuse, cover-up by Australian special forces in Afghanistan - Истрагата откри детали за незаконско убиство, злоупотреба, прикривани од австралиските специјалци во Авганистан

  Inquiry details unlawful killings, abuse, cover-up by Australian special forces in Afghanistan - Истрагата откри детали за незаконско убиство, злоупотреба, прикривани од австралиските специјалци во Авганистан

  20/11/2020 Duración: 10min

  Australian Prime Minister Scott Morrison has expressed his 'deepest sorrow' to the president of Afghanistan, Ashraf Ghani, after the release of a damning report into alleged war crimes by Australian special forces in Afghanistan. The deliberate cover-up of unlawful killings by Australian special forces in Afghanistan has been detailed in a report by Justice Paul Brereton after a four-year inquiry. - Австралискиот премиер Скот Морисон му изрази „најдлабока тага“ на претседателот на Авганистан, Ашраф Гани, по објавувањето на извештајот за наводни воени злосторства на австралиските специјални единици во Авганистан. Намерното прикривање на незаконски убиства од страна на австралиските специјални единици во Авганистан е детално наведено во извештајот на судијата Пол Бреретон по четиригодишно истражување.

página 4 de 16

Informações: