Liv I Fremtiden

Informações:

Sinopsis

- en science faction-podcast

Episodios

  • Liv i fremtiden - Det sidste seje træk

    07/12/2021 Duración: 26min

    Fødekæden fra biotek og grundforskning er livsvigtig for de store lægemiddelvirksomheder. I tredje og sidste afsnit af Liv i Fremtiden, skal du møde den danske forsker Morten Søgaard, som havde en finger med i etableringen af samarbejde mellem medicinalvirksomheden Pfizer og biotek-startup’en BioNTech. Vi skal også følge forsker og CEO Hans Schambys karriere til hvor, den er i dag. Og så er der fortællingen om Katalin, Drew, Ugur og Ozlem – fire internationale topforskere, som på hver deres del af rejsen, har været helt afgørende for, at du har kunne få et COVID-19-vaccine skud i armen.

  • Liv i fremtiden - Iværksættere i risikofyldt farvand

    30/11/2021 Duración: 35min

    Velkommen til Liv i fremtiden. Omkring 70% af alle nye lægemidler på verdensplan, er oprindeligt udviklet af en biotek-virksomhed. Dette afsnit tager dig med på den del af rejsen, hvor en biotek-startup prøver at gøre forskningsresultater til et nyt produkt på markedet. Du skal møde Anders Hinsby. Han er en af lederne bag Muna Therapeutics – en startup-virksomhed som i sommers fik en danmarkshistoriens største biotek-investeringer. Og så skal du også fortsætte rejsen med Hans Shambye, formand for Dansk Biotek, og høre mere til COVID-19-vaccinens ur-moder, den ungarske forsker Katalin Kariko, som nu tager turen tilbage fra USA til Europa.

  • Liv i fremtiden - Nysgerrige forskere

    22/11/2021 Duración: 28min

    Tag med ud på en rejse fra idé til forskning og til sidst et færdigt produkt. Liv i fremtiden stiller skarpt på biotek og første afsnit handler om grundforskningens betydning. Der hvor rejsen starter. Du skal møde forskeren og formand for Dansk Biotek Hans Schambye og ph.d. Emilie Glad Bak, der fortæller om deres overvejelser, valg og drømme i forskningens verden. Og så skal du høre den menneskelige historie bag det, der blev til en af COVID-19 vaccinerne.

  • Liv i fremtiden - Gener og personlig medicin

    31/03/2020 Duración: 42min

    Hvad bestemmer hvor klog du er? Om du udvikler en række sygdomme? Din socioøkonomiske tilstand? Om du får en depression? Hvis man skal pege på den mest betydningsfulde faktor, så er svaret dine gener. Eller som Eske Willerslev siger det: ’Dine gener er den største enkeltstående predictor for hvordan dit liv kommer til at se ud’ - også på sundheds- og sygdomsområdet. Kendskabet til det menneskelige genom og det deraf følgende potentiale for at udvikle personlig tilpasset medicin, er tidens hotteste sundhedsområde. Men med det øgede kendskab til vores gener følger en række essentielle dilemmaer og etiske spørgsmål, som Anne-Marie Gerdes, professor og formand for Etisk råd påpeger. Velkommen til Liv i fremtiden, denne episode om de potentialer, nye erkendelser og etiske overvejelser, der følger med det øgede kendskab til vores gener og udviklingen af personlig medicin. Podcast serien er udgivet af LIF og værten er Ane Skak.

  • Liv i fremtiden - Innovative forskningsmiljøer

    25/03/2020 Duración: 39min

    Hvad skal der til for at skabe banebrydende forskning? For at vinde kampen om forskningsmidler, de skarpeste hjerner og overskrifter i anerkendte science tidsskrifter? Mød Eske Willerslev og Anja Boisen, to af landets absolutte topforskere, som står i spidsen for innovative forskningsmiljøer i verdensklasse. De er ikke gået den lige vej ind i forskningens topliga, de har mødt modstand – og slået igen eller vokset. De råber højt, lytter, går utraditionelle veje og kæmper for at give deres teams de optimale rammer at forske indenfor. Velkommen til Liv i fremtiden, denne episode om innovative forskningsmiljøer og hvad der skal til for at skabe banebrydende forskningsresultater – noget som hverken Anja eller Eske forresten næsten aldrig kan forudse hvornår sker. Podcasten er udgivet af LIF og værten er Ane Skak.

  • Liv i fremtiden - Epidemier og vacciner

    17/03/2020 Duración: 41min

    Identify – contain – eliminate er de ord som virus og vaccine forsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut siger igen og igen. Det er den overordnede strategi, når verden møder et virus udbrud, som det vi står midt i. Historisk set har der været mange epidemier og dem skal vi lære af siger Eske Willerslev, som studerer vores forfædres genomer for at forstå nutidens og fremtidens epidemier. Velkommen til Liv i fremtiden, denne episode sætter perspektiv på virus og vacciner i en tid, hvor der er brug for at løfte blikket og se både bagud og fremad. Podcasten er udgivet af LIF og værten er Ane Skak.  

  • Liv i fremtiden – når sundhedsdata og kunstig intelligens redder liv

    13/05/2019 Duración: 46min

    Når du ringer 1-1-2 i Region Hovedstaden, lytter avanceret kunstig intelligens med – og kan opspore tegn på, hvis du er ved at få et hjertestop. For hvert minut er dyrebart, og ofte opdager den kunstige intelligens hjertestoppet hurtigere end mennesket. I dette program ser vi nærmere på brugen af sundhedsdata, kunstig intelligens, og hvordan nye tech-aktører gør deres indtog på sundhedsscenen. Vi er på besøg hos akutberedskabet 112 og til rundvisning i Boxing Furture Health på Dansk Design Center i København og taler derudover med professor Henning Langberg og Jacob Knobel, direktør for Datapult.

  • Liv i fremtiden – når kroppen overvåges indefra og udefra

    23/04/2019 Duración: 36min

    Catrines hjerte kommunikerer med Rigshospitalet og om nødvendigt kan hjertet fjernstyres for at falde ind i rytmen igen. I andet afsnit af ’Liv i fremtiden’ ser vi nærmere på wearables og insidables, som Catrines indopererede apparat, og hvordan de nye teknologier bliver helt centrale i fremtidens behandlingssystemer. Kristian Hart-Hansen, CEO for Leo Innovation Lab og Jan Madsen, professor ved DTU åbner døren til en verden, hvor en fuldt funktionsdygtig computer er på størrelse med et sandkorn – og derfor kan sendes ind i kroppen, eller hvor en app på mobilen diagnosticerer lige så godt som en dygtig speciallæge.  Til sidst kan du som altid møde Ida Sofie Jensen fra Lif og Peter Huntley fra Medicoindustrien til en refleksion over programmets tema. 

  • Liv i fremtiden - fra sick care til health care

    21/03/2019 Duración: 38min

    I første afsnit kan du møde biohacker Martin Kremmer. Han har taget skeen i egen hånd og hacker sin egen krop og sundhed. Psykolog og forsker Henriette Langstrup ser på hvad det gør ved os mennesker, når vi hele tiden måler og monitorerer os selv. Jan Madsen, professor DTU giver et bud på nye digitale teknologier, som holder øje med vores sundhedstilstand, mens Henning Langberg, professor KU og direktør for Cph Healthtech Cluster giver indblik i, hvordan man kan bruge sundhedsdata aktivt og forebyggende. Til sidst skal du som altid møde Ida Sofie Jensen fra Lif og Peter Huntley fra Medicoindustrien til en refleksion over bevægelsen, som man internationalt kalder fra sick care til health care - og self care