Sinopsis

Sveriges första och bästa podcast om scenkonst.

Episodios

 • 5:3 - Best of

  5:3 - Best of

  01/07/2017 Duración: 01h29min

  En era har nått sitt slut. Sista avsnittet av Scenkonstpodden blir en promenad längs de pinsamma minnenas skogsstig.  Tafatthet, överdrivet allvar, starka chilis, Suzanne Reuter, en trött taxichaufför, Bamse på Kulturhuset Stadsteatern och mycket mer.    Tack alla för att ni har varit med oss. Tack till Flocken för den bästa vinjettmusik en kan tänka sig.  Bis bald /Rasmus, Sara och Matilda

 • 5:2 - Scenkonstpodden siar om framtiden

  5:2 - Scenkonstpodden siar om framtiden

  30/05/2017 Duración: 42min

  LIVE från Scenkonstbiennalen i Norrköping.  Matilda, Rasmus och Sara kastar ur sig teser och testar dem på publiken.  Är 80-talet tillbaka? Eller kommer scenerna försvinna och ersättas med livelänk i soffan? Eller är Beck det enda som kommer spelas framöver? De och några till testas på prominent livepublik från Scenkonstbiennalen.  Lyssna och se vad du tycker! 

 • 5:1 - Kändisjakt

  5:1 - Kändisjakt

  29/04/2017 Duración: 01h04min

  Scenkonstpodden befinner sig återigen på olika kontinenter! Två tredjedelar i staterna och en i kalla GBG. Vad snackar en då om? Jo men pressbilder så klart, och vilket land som är bäst på att leverera dem! Och så annat mustigt, så som kändisjakter, att svika sitt yngre jag och att dodga trumpister. Medverkande: Matilda Johansson, Rasmus Klamas och Sara Östebro

 • 4:2 - The Fringe Hype

  4:2 - The Fringe Hype

  10/10/2016 Duración: 51min

  Vad är grejen med Fringefestivaler? Varför är det så sjukt populärt? Är Edinburgh fortfarande The Fringe och hur är det att dansa tryckare med hela Sergels torg? Dessa frågor och några till snackar vi om i Scenkonstpoddens första livepodd!  Gäster: Heidi Edström aka Ingentinget Rebecka Pershagen aka Bex de la kex osv.    Dessutom dricker vi Black Russian, Sara skrattar åt alla applåder och vi undrar hur en Fringefestival med bara Macbeth hade sett ut.    Tack Flocken för jinglar och Arvsfonden för stöd. 

 • 4:1 - Based on a true story

  4:1 - Based on a true story

  23/09/2016 Duración: 56min

  Varför verkar alla älska böcker, film och scenkonst som är baserad på verkliga händelser? Vi blir lite filosofiska tillsammans med Paula Stenström Öhman. Hon börjar prata om delfiner och vi undrar vad som är skillnaden mellan verklighet och fantasi.  Vår fjärde snackare idag är alltså ingen mindre än kriminologen, regissören och manusförfattaren Paula Stenström Öhman.  ”När man då säger, nej men det här är en påhittad historia. Då är det folk som blir besvikna över. Det är som att upplevelsen är mindre värd." - Paula Stenström Öhman Det snackas också om Oprah Winfrey, nöjdhetsgaranti på scenkonst och om en dansk poet som skjuter tonåringar.    Tack Flocken för jingel, tack Arvsfonden för cash och tack Paula Stenström Öhman för att du var med. 

 • 3:4 - PK-konsten

  3:4 - PK-konsten

  20/05/2016 Duración: 01h16min

  I säsonsavslutningen av Scenkonstpodden tar vi oss an det svåra och lite kontroversiella ämnet PK! Bland annat ställer vi oss frågorna: Är scenkonsten för mycket PK? Är det okej att gestalta en våldtäkt på scen? Är det bra eller dåligt att vara PK?   Till vår hjälp har vi den smarta, snabba och alltid så omvälvande.......STINA OSCARSON!  "Det finns alldeles för stort fokus på hur saker uppfattas, för sanningen är att det har vi ingen aning om och det ska vi inte ha en aning om.” - Stina Oscarson   Plus att du får veta vilket som är Sveriges vackraste innertak, hur filmen "The wolf of wall street" påverkar machomän och såklart stöta och blöta frågan om fatsuit eller inte fatsuit.    Tack Arvsfonden för pengar. Tack Flocken för fin musik.   

 • 3:3 - Är Berlin Berlin?

  3:3 - Är Berlin Berlin?

  18/04/2016 Duración: 01h17min

  Äntligen dags för det tredje avsnittet av den tredje säsongen av Scenkonstpodden, där vi ställer oss frågan: Är Berlin Berlin? Alltså är Berlin fortfarande ett hippt kulturmecka? Vilka städer försöker ta sig upp och bli Europas nya metropol?    "Berlin har varit ute i 10 år, det dröjer nog längre innan den staden är helt död"   Medverkande: Matilda Johansson, Rasmus Klamas och Sara Östebro Inklippta människor: Cecilia Suhaid Gustafsson (konstnärlig ledare, Atalante) och Olof Runsten (registudent STDH).  Tack Flocken för att ni spelar så fint.  Tack Arvsfonden för att ni gör podden möjlig. 

 • 3:2 - Konst vs. underhållning

  3:2 - Konst vs. underhållning

  10/03/2016 Duración: 01h14min

  Säsongens andra avsnitt snackar vi konst vs. underhållning med den alltid så briljanta Julia Dufvenius. Hon berättar om första gången hon lämnade en biograf i protest och om hur det är att snacka genus på Dramaten.  Vi bjuder på våra värsta fördomar om underhållningspubliken och avslöjar också hur våra hemliga konstnärsidentiteter skulle se ut.    Medverkande: Rasmus Klamas, Matilda Johansson och Sara Östebro Featuring: Julia Dufvenius (skådespelare, poddmakare och allmänt kreativ person). 

 • 3:1 - Sälja din själ?

  3:1 - Sälja din själ?

  11/02/2016 Duración: 01h23min

  Scenkonstpodden kickar igång säsong 3 med att snacka inspiration. Sara ger oss en lektion om historiens musor, Rasmus spelar upp wailningar och Matilda tar med oss till Ryssland. Tillsammans skapar vi också "Den revolutionära konstnärens fond".    Teasers: - Vilken scen såg Shebly Niavarani 10 gånger varje dag under scenskolan?  - Mia Törnblom haffas mitt i en fotmassage. - En kock som inspirerar stora massor med att berätta om en stekpanna.   Medverkande: Sara Östebro, Rasmus Klamas och Matilda Johansson Inklippta människor: Shebly Niavarani (skådespelare), Mia Törnblom (inspiratör), Fredrik Sjöholm (talaransvarig, Talarforum) och Veesu Sandström (projektledare för Inspirationskurs). 

 • 2:4 - Vi talar ut!

  2:4 - Vi talar ut!

  23/12/2015 Duración: 01h09min

  Årets sista podavsnitt är här och vi sammanfattar året, ger julklappar och har en confession to make.   Teasers:  - Påven får mens i julklapp! - Stina Oscarson blir ny stadsminister - Suzanne Reuter skickar en julhälsning   Medverkande: Rasmus Klamas, Sara Östebro och Matilda Johansson Inklippta människor: Suzanne Reuter (skådespelare), Stina Oscarson (regissör och stadsminister?) + random "kulturmän". 

 • 2:3 - Djur i Kultur

  2:3 - Djur i Kultur

  13/11/2015 Duración: 01h11min

  Andra säsongens tredje avsnitt bjuder på djur i kultur. Vi frågar oss, är det okej att ha med djur i föreställningar och på film? Hur skådespelartränar man ett djur? Hur är det att spela mot ett djur?  Teasers: - Storyn om anden som tog serien Cleo till filmfestivalen i Cannes. - Cirkus Brazil Jack slår hål på våra cirkusfördomar. - Sara frågar sin katt om hon har skådespelardrömmar.  - Vi skapar den nya trenden som kommer att ersätta karaoke.    Medverkande djur: Matilda Johansson, Sara Östebro och Rasmus Klamas Inklippta djur: Emelie Wallberg (skådespelare Uppsala Stadsteater), Moa Richter (Djurens rätt), Anne-Lie Arrefelt (Filmdjur), Trolle Rhodin (cirkus brazil jack) och katten Esther.    Tack Arvsfonden! 

 • 2:2 - Humor

  2:2 - Humor

  16/10/2015 Duración: 01h11min

  Nämen, vad har hänt? Jo, vi har bytt namn. Jetzt kändes så här två och ett halvt år senare, lite svårt, tråkigt och otydligt. Nytt namn är: Scenkonstpodden. Det blir enklare, tydligare och kanske till och med lite bättre. Låt oss hoppas det!    Detta avsnitt grottar vi ner oss i humor! Hur mår humorn idag? Vart är den på väg?    Teasers: - Anna Granath berättar om att tolka Petra Mede, i en dans.  - Kalle Lind tycker att poddvärlden översvämmas av liberala hippa skojare.  - Pernilla Hammargren pratar om att ha Sveriges enda feministiska stand up-klubb. - Matilda och Sara får ta ställning i de tre största humorbråken.    Medverkande: Rasmus Klamas, Matilda Johansson och Sara Östebro.  Inklippta människor: Anna Granath, komiker, Kalle Lind, diversearbetare inom kultur, Pernilla Hammargren, ståuppkomiker och klubbarrangör och K. Svensson, liberal poddskojare. 

 • 2:1 - Naken

  2:1 - Naken

  11/09/2015 Duración: 01h05min

  Säsong 2 är här och vi slår på stora trumman redan första avsnittet. Vi pratar om nakenhet: Varför är en naken på scen? Vill vi vara nakna på scen? Sen får vi såklart svar på den stora och viktiga frågan: Varför är alla nakna på scen - i Tyskland?  Teasers:  - Sara får sin dröm, om att vara nakenkonstnär i Berlin, krossad. - Mellika Melouani Melani reciterar stor prosa.  - Matilda tappar aptiten av håriga rumpor.  - Rasmus berättar om hans nakenvägran.  Medverkande: Sara Östebro, Rasmus Klamas och Matilda Johansson. Inklippta människor: Mellika Melouani Melani (regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan), Bianca Praetorius (skådespelare och teaterkritiker) och Xiao Lu (performancekonstnär).  

 • 1:5 - Jetzt dramaturgierar

  1:5 - Jetzt dramaturgierar

  01/07/2015 Duración: 01h10min

  Säsong 1 av Jetzt är nu till ända, men vi har en riktigt sprakande säsongsavslutning där vi pratar om en himla massa dramaturgier, bland annat den polyfona, den känslomässiga, den helande samt den i podden skapade svängiga dramaturgin. Teasers: - Vi blir hjärntvättade av patriarkatet. - Nasim Aghili snackar om att jobba med sufisk dans i den, efter mycket hot, nedlagda föreställningen Marken brinner. - Linda Forsell från PotatoPotato tycker till om hur scenkonstinstitutionerna sköter sig, när det gäller att jobba icke-patriarkalt. - Moa Backman visar på hur en kan skapa utopiska rum - Stefan Åkesson berättar om att Hollywoodfilmer alltför ofta är fulla av patriarkat och nationalism in absurdum.   Medverkande: Matilda Johansson, Rasmus Klamas och Sara Östebro Inklippta människor: Nasim Aghili (regissör och dramatiker), Linda Forsell (regissör och konstnärlig ledare PotatoPotato), Stefan Åkesson (dramaturg på Backa teater samt konstnärlig ledare för Poste Restante) och Moa Backman (dramatiker och dramaturg).

 • 1:4 - Jetzt biennalar

  1:4 - Jetzt biennalar

  29/05/2015 Duración: 01h02min

  Säsongens fjärde avsnitt är här och utspelar sig i ett vardagsrum på Möllan i Malmö, under Scenkonstbiennalen. Vi pratar om hur en får med en föreställning på biennalen, om en vill spela på biennalen och så får lektioner i minglande. Lyssna på iTunes eller här:   Teasers: - Lars Ring berättar om sitt intensiva hat. - Farnaz Arbabi ger oss överlevnadstips. - Nils Poletti om att spela för branschen. Medverkande: Rasmus Klamas, Matilda Johansson och Sara Östebro Inklippta människor: Mario Castro Sepulveda (marknadsförare Teater 23), America Vera-Zavala (dramatiker), Elin Collmo (producent, Teater Sláva), Nils Poletti (konstnärlig ledare, Turteatern), Benedikte Esperi (dansare), Johan Häggblom (inspicient, Göteborgs Stadsteater), Lars Ring (teaterkritiker, SvD), Moa Backman (dramatiker), Logi Tulinius (skådespelare), Farnaz Arbabi (konstnärlig ledare, Unga klara) 

 • 1:3 - Jetzt åldras

  1:3 - Jetzt åldras

  24/04/2015 Duración: 01h04min

  Podden Jetzt rullar på och är nu inne på avsnitt nummer 3, där vi pratar om känslan av nagellack, att provsjunga i en garderob och såklart prata ålderdom och scenkonst med massa intressanta människor.  Teasers: - Vi ringer Boljsoj-baletten för att undersöka om hur vi blir balettdansare.  - Story om förkylda giraffer i en scendebut. - Vi får reda på att vi faktiskt inte är födda än - i Japan.  Inklippta människor: Bolsjojteatern i Moskva (balettgigant), Jaan Kolk (förbundsdirektör Teaterförbundet), Henry Stiglund (lektor i scenframställning, Teaterhögskolan i Malmö), Hampus Algotsson (komiker och standup-arrangör), Josefin "Josefinito" Johansson (komiker och tramsebyxa) och Ami Skånberg Dahlstedt (dansare, skådespelare och koreograf).  Vanligt klippta människor: Sara Östebro, Matilda Johansson och Rasmus Klamas.  Flocken gör vår vinjettmusik och  podden görs med stöd av Arvsfonden. 

 • 1:2 - Jetzt agerar

  1:2 - Jetzt agerar

  27/03/2015 Duración: 01h04min

  Avsnitt två på denna första säsong av Jetzt!  Jetzt agerar genom att snacka med mänskor som älskar publiken och vill att de ska ha huvudrollen i allt de gör och vi provar på det där med huvudroll. Här kommer andra saker som vi lockar med: Teasers: - Snack om vad parallella universum spelar för scenkonst. - Att barn längtar efter en poltergeist. - Vi ger er ett nytt mätinstrument (låter tråkigt, är roligare än tråkigt) Inklippta människor: Henrik Sputnes, curator Naïvité och Johan Rödström, scenograf MOLD. Vanligt klippta människor: Rasmus Klamas, Sara Östebro och Matilda Johansson.   Jetzt görs med stöd från Arvsfonden.

 • 1:1 - Jetzt självmedicinerar

  1:1 - Jetzt självmedicinerar

  27/02/2015 Duración: 01h07min

  NYLANSERING!   Efter 38 pilotavsnitt lanseras nu Jetzt - Säsong 1. Säsong 1 av Jetzt bjuder på 5 temaavsnitt. Ett nytt avsnitt kommer att släppas sista fredagen varje månad med start idag, den 27 februari.   Andra godbitar som det bjuds på: - En story om Lars Ohly's åsikter. - Tratt- och trampolinkonst läggs till i vokabulären. - Matildas behov att springa en mil och tugga på tuggplatta. - Saras enorma rädsla för Karlsson på taket.   Medverkande: Rasmus Klamas, Sara Östebro och Matilda Johansson.   Inklippta människor: Gunnar Bjursell (professor emeritus, Karolinska Institutet), Tova Gerge (scenkonstnär, Institutet för politisk terapi), Ulf Hallgårde (överläkare, Region Skåne) och Anna Berg (utredare för scenkonst, Göteborg Stad).    Flocken är dock intakta och spelar fint!   #nupod #scenkonstguiden

 • #38: Att föda fram ett galej

  #38: Att föda fram ett galej

  12/12/2014 Duración: 48min

  Äntligen (?) har vi nått det sista avsnittet för året och där föder vi ett galej, vi har helt olika åsikter om en stor musikal, älskar fransk dans och Suzanne Ostens åsikter. Sara visar också en imponerade stor talang.    #nupod Flocken är bäst, ingen protest.    Jetzt görs med stöd från Arvsfonden! 

 • #37: Bli alkoholist på ett rosa dansgolv

  #37: Bli alkoholist på ett rosa dansgolv

  01/11/2014 Duración: 36min

  Äntligen är avsnitt 37 igen. Rasmus fortsätter berätta om sin konstiga tankar - denna gång vill han bli alkoholist, Sara är cool när hon dansar och Matilda tänker på hur snygg motståndet är.    #nupod #scenkonstguiden   Jetzt görs med stöd av Arvsfonden!

página 1 de 3

Informações: