Sinopsis
Lettbeint historiepodcast om forskjellige historiske temaer. Av og med Henning Mortensen, Jørgen Lie og Hans Wilhelm Rossvoll-Hontvedt
Episodios
-
Episode 86 - Bare kvissvass 2
16/05/2022 Duración: 39minRedaksjonen avslutter sesongen med kviss!See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fra arkivet: Djengis Khan og Det mongolske riket (Episode 33)
09/05/2022 Duración: 35minEt gjenhør med en av våre personlige favoritter. Vi tar dere gjennom historien til tidenes største rike i menneskehetens historie, fra Djengis Khan gikk i bleier, til riket svant hen etter hans barnebarn Kublai Khan. Vi sveiper også innom deler av Kina, akkurat som mongolene også gjorde. Stigbøylen, kommet for å bli?See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fra arkivet: Episode 34 - Kirurgiens historie: Fra skalleboring til hjertetransplantasjon (med bonusinnledning)
02/05/2022 Duración: 50minEt gjenhør med en av våre personlige favoritter - kirurgiens historie. Et ungt og lovende Den Gang Da loser oss trygt og vondt gjennom skalpeller, skalleboring og amputasjon. Hva er Hennings favorittoppfinnelse? Hemmeligheten blir avslørt i denne episoden. Med ny introduksjon!See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 85 - Hvordan historien bygde Norge og velferdsstaten
25/04/2022 Duración: 44minFra nasjonsbyggingen på 1800-tallet til velferdsstatens fremvekst etter andre verdenskrig, har historie og fellesskap vært viktige markører i konstruksjonen av en norsk identitet. Noen har falt utenfor fellesskapet og blitt definert som «de andre», men den norske identiteten har blitt stadig åpnere frem mot våre dager. Hvordan har dette går for seg? I denne historien tar vi for oss følgende kompetansemål for historie: · analysere hvordan framstillinger av fortiden har blitt brukt i Norge for å skape nasjonal identitet og drøfte hvilke virkninger dette har hatt for ulike grupper· utforske hvordan mennesker har arbeidet for myndiggjøring og frigjøring i norsk og samisk historie, og gjøre rede for hvordan de samtidig har bidratt til utviklingen av demokratiet· gjøre rede for velferdsutviklingen i Norge på 1900-tallet og drøfte konsekvenser for menneskers livSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 84 - Verdenskrigene - årsaker, ideologier, sammenhenger og dilemmaer
18/04/2022 Duración: 44minVi diskuterer sammenhengen mellom de to verdenskrigene, deres årsaker og dilemmaer, og sammenligner noen av aspektene ved dem med dagens krig mellom Russland og Ukraina. Følgende kompetansemål fra historiefaget blir behandlet: Aktuelle kompetansemål for episoden er: · beskrive bakgrunnen for verdenskrigene og et utvalg andre sentrale kriger eller konflikter på 1900-tallet og reflektere over om fredsslutningene bidro til å skape fred og forsoning· utforske en persons handlingsrom og valgmuligheter i en konfliktsituasjon og vurdere konsekvenser av valgene personen har tatt· reflektere over hvordan ideologier og tankesett på 1900-tallet og fram til i dag har bidratt til undertrykkelse, terror og folkemord som holocaustSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fra arkivet: Episode 20 - Mat på fat: Fra rått til raclette (med bonusinnledning)
11/04/2022 Duración: 49minI anledning at det på lørdag var 66 år, 2 uker og 3 dager siden Ingrid Espelid Hovig hadde sin første TV-sending på NRK henter vi fram en av våre personlige favorittepisoder: Mat på fat - fra rått til raclette! Sett deg til rette i podcastlytterstolen, hør den rykende ferske bonusinnledningen, len deg tilbake og ta inn hva man spiste og drakk før i tiden, og helst lot være. Via romerske mus på glass, havregrøt og diverse mer eller mindre moderne kokebokforfattere, vi i Den Gang Da ønsker dere alle bon appetit!See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 83 - Kulturmøter og kolonitid
04/04/2022 Duración: 35minMennesker møtes og kulturer formes, både gjennom gjensidig utveksling og gjennom asymmetriske maktforhold. Hvordan formes historien og nåtiden av disse møtene? Hvilke eksempler har vi på slike møter? Etter beste evne prøver vi å svare på disse spørsmålene i denne episoden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 82 - Opplysning, demokrati og teknologi
28/03/2022 Duración: 52minHva har skapt det moderne demokratiet? Er det ideologier, teknologi, motstand og kamp, eller er det en blanding av disse? I denne episoden diskuterer vi de politiske og teknologiske omveltningene fra 1700-tallet og frem til våre dager, og ser på forskjellige forhold som har formet det moderne demokratiet. Kompetansemålene vi tar for oss i denne episoden er følgende:· gjøre rede for tanker og ideologier som har ligget til grunn for politiske omveltninger fra opplysningstiden til i dag og vurdere betydningen av disse for utviklingen av det moderne demokratiet· reflektere over hvordan teknologiske omveltninger fra den industrielle revolusjonen til i dag har endret menneskers liv og formet forventninger til framtidenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fra arkivet: Episode 13 - Polar spesial (med bonusinnledning)
21/03/2022 Duración: 38minDe beste røverhistoriene og heltefortellingene fra de polare ekspedisjoner på Nordpolen og Sydpolen. Hvordan vanvittige redningsaksjoner noen ganger lyktes og hvordan mennene i isen overlevde måneder og år i isolasjon uten mulighet for hjelp utenfra. Først og fremst om de norske polarheltene, men også en og annen brite - Nansen, Amundsen, Bjørvig og Shackleton, og flere andre. Kos dere! Nå også med ny introduksjon i anledning funnet av Shackletons skute "Endurance" 9. mars 2022: "For en drøy uke siden, 9. mars 2022, ble det funnet en båt på 3000 meters dyp i havet utenfor Antarktis. En liten ubåt dykket ned og filmet akterenden og man kunne da for første gang på 107 år se og lese navnet «Endurance» på et skip som virket å være utrolig godt bevart. Dette var båten til britiske Ernest Shackleton, en av de aller mest fascinerende polare utforskerne fra 1900-tallet. Endurance-ekspedisjonen var egentlig totalt mislykket. Målet var å krysse hele det antarktiske kontinentet, ettersom det omtrent var det eneste som
-
Episode 81 - Loven er fra oven: Religion, demokrati og makt
14/03/2022 Duración: 41minVi tar for oss menneskers forhold til makt, demokrati og religion fra antikken fram til og med vår tid. Hans varter også opp med en kinkig "Er det sant" mot slutten av episoden. Kos dere! Kompetansemålene vi diskuterer i denne episoden er: · beskrive samfunnsendringer fra antikken til tidlig nytid og vurdere betydningen for fordeling og legitimering av makt og menneskers muligheter til demokratisk deltakelse· beskrive religionens plass i samfunnet fra middelalderen til vår tid, og vurdere hvilken betydning den har hatt for hvordan mennesker har oppfattet seg selv og andreSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 80 - Mat, makt og penger
07/03/2022 Duración: 32minHvordan har menneskers jakt på mat både ført til makt og konflikt? Vi diskuterer blant annet dette og hvordan også penger har styrt menneskenes prioriteringer og konflikter gjennom historien. Vi får heldigvis også tid til den tidløse spalten "Er det sant" mot slutten av episoden. Aktuelle kompetansemål fra læreplanen i historie i denne episoden er: · gjøre rede for viktige endringer i hvordan mennesker har skaffet seg mat og brukt naturressurser, og vurdere betydningen av dette for mennesker og et bærekraftig samfunn· presentere viktige demografiske endringer og vurdere årsakene til disse endringene og virkninger av dem for mennesker og samfunn· gjøre rede for hvordan handel og økonomiske systemer har påvirket maktforhold og menneskers livSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 79 - 30-årskrigen
28/02/2022 Duración: 34minDen europeiske konflikten 30-årskrigen bestod av en rekke kriger mellom mange forskjellige stater. Det var svensker, bøhmere, tyskere, franskmenn, dansker og spanjoler, for å nevne noen. De kriget om land, om religion og selvfølgelig - penger og makt. Har du ikke oversikt over denne rotete krigen, sier du? Vel, etter 34 minutter med lettbeint historieprat vet du i hvert fall mer. Få også med deg vår nye spalte "Er det sant" mot slutten av episoden. God fornøyelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 78 - Summen av liv og levnet - Hvordan historien formes av mennesker og hendelser
21/02/2022 Duración: 26minVi fortsetter med de store spørsmålene fra læreplanen i historie og tar stilling til hvordan viktige historiske personer har formet synet på historien, og motsatt, samt ulike framstillinger av viktige historiske hendelser. Kompetansemålene vi dekker i denne episoden er: - Elevene skal kunne utforske fortiden ved å formulere problemstillinger, finne, vurdere og bruke ulikt materiale og presentere egne slutninger.- Elevene skal kunne utforske en historisk person og diskutere hans eller hennes tenkning, handlingsrom og valg i lys av samtiden han eller hun levde i.- Elevene skal kunne sammenligne ulike framstillinger av en hendelse og reflektere over at historiske framstillinger preges av opphavspersonens ståsted og kontekst.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 77 - Att og fram er like langt - hvordan historien former oss som mennesker
14/02/2022 Duración: 30minHva skal du kunne om historie når du er ferdig med videregående? Eller - hva skulle du ha kunnet, som du nå har glemt, siden du var ferdig for noen år siden? Vi tar for oss de store linjene og kompetansemålene i historiefaget og ser i dag på følgende: Hvordan former fortiden oss som mennesker? Og hvordan har utviklingen i historien vært preget av brudd og kontinuitet? Hvis du nikker megetsigende av disse store spørsmålene, eller hvis du ikke aner hva det er snakk om, vi tar deg uansett med på vår diskusjon og forsøker å peke på de store linjene i historien.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 76: Korstog - Herjinger, seire, tap, hellig land og hellig krig.
07/02/2022 Duración: 43minVi tar for oss korstogene i middelalderen der de kristne kjempet mot muslimene i kampen om Jerusalem. Hvem var egentlig Saladin og Richard Løvehjerte? Og hvorfor endte de opp med å respektere hverandre både som mennesker og hærførere? Vi tar dere gjennom den blodige reisen og de mange korstogene som ble kjempet i guds land og navn, og introduserer også den nye spalten "Er det sant??". Kos dere!See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 75 - Bare kvissvass
02/06/2021 Duración: 49minVi avslutter sesongen for sommeren og feirer samtidig 75-episodersjubileet med historiekviss! Paneldeltagerne er litt flirete, men mest nervøse når vi utfordrer hverandre i Trivial Pursuits historiekategori. Alt å tape - ingenting å vinne. Det hele rundes av med en liten lytterkonkurranse på Facebook og Instagram. See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 74 - Den store nordiske krig 1700-1721
26/05/2021 Duración: 43minDen svenske kongen Karl den 12. ble skutt ved Fredriksten festning i 1718 i sitt andre forsøk på å invadere Norge. Med dette nærmet Den store nordiske krig seg slutten etter årevis med kamphandlinger mellom Sverige og en rekke andre stater i Nord-Europa. I løpet av krigen hadde også Norge fått sin krigshelt i Tordenskiold som først ødela for det svenske felttoget før han noen år senere ødela for seg selv og døde i duell. Velkommen til kuler, krutt og krig!See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 73 - Dansketiden
12/05/2021 Duración: 47minNorgeshistorien mellom svartedauden og 1814 handler i stor grad om unionen med Danmark. Hvordan gikk vi fra å være mektigst i Norden på 1200-tallet til et lydrike i 1536? Eksisterte Norge i det hele tatt i denne perioden? Og bør vi takke danskene for at vi ikke ble svenske? Vi leder dere gjennom ca. 500 år med unionstid. See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 72 - Norgesveldets vekst og fall
05/05/2021 Duración: 45minNorgesveldet er betegnelsen på den perioden man også kan kalle Norges storhetstid, etter at borgerkrigene tok slutt i 1240 og Håkon Håkonsson ble Norges ubestridte konge. Håkonsson og hans sønn Magnus Lagabøte kan sies å være de som gjorde Norge til en ekte stat - med lovverk, penger, kulturliv og byutvikling. Utover 1300-tallet gikk det likevel nedover med Norge gjennom en blanding av giftemål, arv og pest. I 1380 er Norge blitt en del av unionen med Danmark, som skal vare helt fram til 1814. See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Episode 71 - Borgerkrigstiden i Norge
28/04/2021 Duración: 47minI 1130, 100 år etter slaget på Stiklestad, dør kong Sigurd Jorsalfare, og Norge kastes ut i en kaotisk borgerkrigstid som skal vare helt frem til 1240, da Håkon Håkonson endelig slår ned den siste motstanden. I løpet av denne tiden satt det ikke mindre enn 11 konger på tronen, flere av dem samtidig og opptil tre om gangen. Dette er en periode det er vanskelig å få oversikt over, men vi gir det et forsøk og loser dere gjennom flere kjente kongenavn som Magnus den blinde, Inge Krokrygg, Sigurd Munn, og selvfølgelig han som bare trengte fornavnet sitt: Kong Sverre. See omnystudio.com/listener for privacy information.